Fortis Fortuna Adiuvat - Premieră trad în Peretele Văii Albe


Fortis Fortuna Adiuvat, VII R, 470m.

Între 21 și 23 septembrie 2019, împreună cu Cristina Călinoiu, am urcat un traseu, în premieră, în Peretele Văii Albe (din zona Coștila a masivului Bucegi). 

Traseul este neechipat. A fost parcurs integral cu asigurări mobile și pitoane, rotpunkt, dintr-o singură intrare și cu două nopți petrecute în perete. În urma noastră au rămas doar 3 pitoane: două ce nu au putut fi scoase și unul pe care l-am scăpat în ultima zi.

Peretele Vaii Albe topo ansamblu FFA Fortes Fortuna Adiuvat
Fortis Fortuna Adiuvat - topo ansamblu Peretele Văii Albe

Detalii și poze

I. Tentativa din 7 septembrie 2019 

II. Ziua 0 - 20 septembrie 2019 - pregătiri finale și marșul de apropiere

III. Ziua 1 - 21 septembrie 2019 - primele 4 lungimi până la Terenul de Fotbal

IV. Ziua 2 - 22 septembrie 2019 - următoarele 3 lungimi și bivuac forțat

V. Ziua 3 - 23 septembrie 2019 - ultimele două lungimi și retragerea

Echipament, descriere lungimi, sumar poveste 

Echipament folosit

  • frienduri 14-145mm cu dubluri între 20-50mm - mai exact:
    • un set de Totem Cams #.65-#1.5 (stau foarte bine în alveole și nu numai)
    • Metolius Master Cam #4, #5 (Totemurile sunt mai bune)
    • Wild Country Friends #1-#4
    • BD Camalot #5
  • un set DMM Alloy Offsets + DMM Brass Offsets #4-#6
  • un set Camp Tricams
  • 13 pitoane: 
    • 2x Petzl Universel 5cm
    • 1x Petzl Universel 7cm
    • 2x Charlet Moser 7cm Angle
    • 1x Simond Universel (rămas pe lungimea 5)
    • 1x Camp Universel (scăpat din lungimea 7)
    • 1x IUS (rămas în regruparea 2)
    • 2x lamă Singing Rock A3 3cm
    • 2x lamă Singing Rock A3 5cm
    • 1x lamă manufacturată (cornier)
  • 4 beak-uri:
    • Moses Tomahawk #2, #3
    • BD Pecker #1, #2 
  • semicorzi 60m (Beal Gully)
  • 16 bucle echipate
  • 3x bucle dyneema 120cm
  • 1x buclă dyneema 180cm
  • 2x 5m cordelină 7mm (beal) penru regrupări 
  • selecție de carabiniere cu și fără filet
  • 1x Haulbag 60L
  • 1x rucsac 30L
  • 1x Beal Cobra II pentru hauling

Descrierea lungimilor

Traseul pornește de pe fața căzută de sub crucea lui Bebe și Mircea. Iese în Terenul de Fotbal pe care îl părăsește prin dreapta intrării originale în Diedrul Pupezei. În ultimele două lungimi intersectează de mai multe ori traseul Lespezi.

Puncte fixe 
Singurele puncte fixe, lăsate de noi, sunt două pitoane: unul în regruparea a doua, iar celălalt pe a doua parte a lungimii a cincea.
În lungimea a șasea am găsit 3 pitoane dintr-un traseu vechi ce traversează stânga, spre Lespezi. Regruparea a șaptea este comună cu o regrupare intermediară din Lespezi, două pitoane solide. Regruparea a opta, pe spituri, este comună cu penultima regrupare a aceluiași traseu. Ultima lungime merge o scurtă porţiune în comun cu traseul Lespezi (spit şi piton). Am întâlnit un piton vechi şi pe a doua parte a acestei lungimi.

Lungimea 1, ~40m, IV 
Urcă fața căzută prin extremitatea ei dreaptă până în marea brână de deasupra. Regrupare la două frienduri mari după o placă solidă.
Lungimea 2, 60m, V+/VI-, R2
Pornește pe fața compactă la doi, trei metri stânga de regrupare și urcă ușor oblic stânga spre o mică arcadă și o fisură evidentă care conduce pe teren ușor sub o fisură largă cu arcadă surplombantă vizibilă de jos. Regrupare la o fisură fină pe o brână înierbată. Un piton IUS in situ.
Lungimea 3, 55m, VII, R3
Urcă fețele accesibile din stânga regrupării, prinde fisura largă la finalul căreia traversează câțiva metri pe sub arcadă, apoi în sus peste surplombă (primul pas al lungimii). Se continuă ușor oblic stânga pe un prag de stâncă, apoi oblic dreapta pe fața compactă (al doilea pas al lungimii, greu de protejat) până la un mic diedru căzut, cu pământ instabil, apoi drept în sus pe pernițe de iarbă până la o brână mare unde traversând stânga, la fisura-arcadă, regrupăm.
Lungimea 4, 45m, VI, R1
În sus prin stânga regrupării se iese pe Terenul de Fotbal, apoi continuăm până la baza peretelui.
Lungimea 5, 55m, VII+, R3
La 5-10m dreapta de linia originală a Diedrului Pupezei, urcăm o față compactă spre un mic diedru cu gresii sfărâmicioase la bază. Odată depășit, urmăm diedrul evident de deasupra (VII/VII+), la capătul căruia traversăm puțin stânga spre o față puțin căzută, friabilă, pe care o urcăm spre un mare bolovan încastrat. De aici, traseul urmărește diedrul-fisură, oblic dreapta, până într-o zonă friabilă și înierbată. Urmăm oblic dreapta pernițele de iarbă la finalul cărora traversăm dreapta către două mici fisuri ce permit amenajarea unei regrupări.
Lungimea 6, 50m, VI-, R2
Traverseu descendent dreapta, apoi drept în sus pe stâncă solidă și pernițe iarbă până la o mare grotă cu un bloc încastrat. Ocolim grota pe fața compactă din dreapta, apoi continuăm, în sus, pe terenul înierbat. Prindem o brână de iarbă (piton vechi) pe care o urmăm, oblic stânga, până la baza unei fisuri evidente unde regrupăm (regupare veche pe două pitoane dintr-un traseu neidentificat).
Lungimea 7, 50m, VI+, R2
Urmează sistemul evident de fisuri drept în sus, apoi urcă o porținue scurtă de față și prinde o nouă fisură compactă pe care o urmăm până pe brânele bune de iarbă unde regrupăm la două pitoane (regrupare intermediară din traseul Lespezi).
Lungimea 8, 55m, VII-, R2
După un traverseu de aproximativ 10m dreapta, prindem o fisură/diedru în mare parte friabilă pe care o urmăm până în brânele comode de iarbă, unde regrupăm comun cu traseul Lespezi.
Lungimea 9, 55m, VI, R2
Pleacă drept în sus din regrupare pe fața compactă în vecinătatea fisurii cu pământ și iarbă din stânga. După 7-8 metri traversăm dreapta și prindem linia traseului Lespezi cu care mergem în comun, până la fisura largă de deasupra, unde acesta traversează dreapta. Continuăm în sus pe fisura-horn. Piton vechi după o ridicare mai dificilă. Ținem sistemul de fisuri până ne intersectăm cu linia de ieșire a traseului Lespezi pe care, în scurt timp, ieșim în creastă.

Retragerea am făcut-o în 7 rapeluri, ca în imaginea de mai jos, de la ieșirea Albastrei Moșului prin Sărutul Pământului.

topo linie retragere fortis fortuna adiuvat peretele vaii albe
Fortis Fortuna Adiuvat - topo și retragere cu liniile aproximative pentru Fisura Albastră (a Moșului), Sărutul Pământului și Lespezi

Sumar - planul inițial

Planul inițial a fost să dormim o noapte în grota de la baza peretelui. Sâmbătă să începem devreme, să urcăm lungimile de sub Terenul de Fotbal și măcar prima lungime de deasupra Terenului de Fotbal, iar duminică să terminăm restul de lungimi și să ne retragem.
Proviziile, apa, echipamentul de bivuac și restul de echipament urma să le tragem după noi, în perete, într-un haulbag de 60 L.

Sumar - cum a fost de fapt 

Marșul de apropiere a decurs cum ne așteptam - încet, dar sigur, cu rucsaci grei cum nu am mai cărat de mult.

În prima zi de cățărat pregătirile au durat mai mult decât ne așteptam. Am intrat în perete cu două ore mai târziu decât planificasem, iar lungimile au durat aproape de două ori mai mult decât speram. Sacul nu ne-a ajutat nici el, așa că am ajuns în Terenul de Fotbal prea târziu ca să mai urcăm și următoarea lungime de aici în sus. Am înoptat comod în grota din extremitatea dreaptă a Terenului de Fotbal.

Haulbag-ul ne încetinea mult, așa că am hotărât să-l lăsăm pe Terenul de Fotbal, a doua zi. Am pornit dis-de-dimineață, cu provizii minime pentru o zi (un litru de apă, două senvișuri, 8 felii de chec și două geluri de urgență), sperând să ieșim pe sus la final de zi.
Lucrurile nu au mers, din nou, conform planului - la căderea serii abia terminam a treia lungime de după Teren (integral pe mobile).
La sugestia Cristinei ne-am pregătit de bivuac (pe sfori, cu picioarele în rucsac; ea fusese înțeleaptă și și-a luat pufoaica din haulbag). După cina frugală (câte o felie de chec și o gură de apă) ne-am așezat la somn și am reușit chiar să ațipim spre dimineață.

Proviziile pentru ziua a treia au fost 100-150ml de apă, 4 felii de chec și două geluri. Am început să urcăm la 8:30 și în jur de 14:00 eram în Creastă.
Ne-am retras în rapel peste Albastra Moșului și Sărutul Pământului cu gândul la apa și mâncarea rămasă în haulbag.

Pe la 17:00 eram la baza peretelui. Ne-am relaxat, am mâncat și băut, după care am împachetat sacii și am pornit spre Bușteni, unde am ajuns la 10 seara.


Detalii și poze

I. Tentativa din 7 septembrie 2019 

II. Ziua 0 - 20 septembrie 2019 - pregătiri finale și marșul de apropiere

III. Ziua 1 - 21 septembrie 2019 - primele 4 lungimi până la Terenul de Fotbal

IV. Ziua 2 - 22 septembrie 2019 - următoarele 3 lungimi și bivuac forțat

V. Ziua 3 - 23 septembrie 2019 - ultimele două lungimi și retragerea




Comentarii

Trimiteți un comentariu